keskiviikko 26. elokuuta 2015

DIY - sivutaskutunika


Kävin eilen paikallisessa. Paikallisessa kangaskaupassa nimittäin. Sain toimeksiannon puolisoltani ommella hänelle hupparin, tummasävyisen miehekkäällä vetoketjulla. Hain kangasta hupparia varten, mutta kuinka ollakaan mukaan lähti myös paria kangasta itseäni varten. Erityisen inspiroivana koin tumman, syksyisen sävyisen pääskyskuosisen ohuen puuvillatrikoon. Enhän minä mitään miehen hupparia ryhtynyt ompelemaan vaan pääskysistä mekkoa! Ompelin tovi sitten nuorimmaiselleni tämän sivukappaleilla ja piilotaskuilla varustetun tunikan. Visioin pääskysistä heti itselleni hiukan vastaavaa syksyn varalle. Kelikin tuntui kovin sopivalta syysmekkoselle - sadetta ja harmaata on tänään riittänyt.

Otin tunikan tekovaiheessa hiukan kuvia ja kirjoittelin opastusta jos joku muukin halajaa itselleen vastaavanlaista mekkosta. Tässäpä tutoriaalia, olkaa hyvät!

Ihan ensimmäisenä muokataan tietysti kaava. Tarvitaan hyväksi havaittu paitakaava, josta sivukaippaleellisen taskutunikan kaava kuositellaan. Takakappaleelle ja hihoille ei tehdä mitään, paitsi lisätään tarvittaessa pituutta, mutta etukappale vaatii hieman muokkauksia. Kaavaan voi halutessaan lisätä piirtovaiheessa myös väljyyttä, jos tahtoo rennomman paidan taikka tunikan. Itse tahdoin omastani suht istuvan, joten en lisännyt väljyyksiä kuin sen verran mitä käyttämäni suht joustamaton 100% puuvillatrikoo vaati. Mallaile ensin etukappaletta itseä vasten ja määrittele sopiva korkeus taskulle. Merkitse taskunsuun kohta kaavaan. Aseta etukappale kaavapaperin alle ja jäljennä etukappale kokonaisena kaavapaperille. Piirrä sitten kylkikaitale etukappaleen sivuun. Kylkikaitale alkaa alhaalta taskunsuun kohdasta ja kaartaa kohti keskietua, nousten sitten ylöspäin kohti kainaloa ja päättyy kädentielle sivusauman yläpuolelle. Leikkaa tämä piirtämäsi kaitale pois - etukappale on valmis.


 Sitten piirrretään taskuksi jatkuva kylkikaitale ja taskupussi. Ota äsken etukappaleesta pois leikkaamasi kylkikaitale ja aseta se kaavapaperille. Jäljennä kylkikaitale sellaisenaan. Jatka sitten kylkikaitaletta alaspäin lisäten sekä pituutta että leveyttä. Tästä lisäyksestä muodostuu taskupussi. Leikkaa piirtämäsi kylkikaitale taskupusseineen ja aseta päälle kaavapaperia. Jäljennä äsken lisätty taskupussin kaavapaperille. Tästä saamme taskupussin vastakappaleen.
Nyt sinulla pitäisi olla tällaiset kaavan osat.


Sitten leikataan. Etukappale ja takakappale saksitaan taitteelta, kylkikappaleet ja taskupussikappaleet kaksinkertaiselta kankaalta, kuten myös hihat.


Nyt päästään ompelemaan. Ensin ommellaan taskupussikappaleet etukappaleelle. Neulaa taskupussikappaleet etukappaleen sivuihin oikeat puolet vastakkain. Taskupussikappaleet tulevat siihen kohtaan, josta leikattiin pois palaset kylkikappaleita varten. Saumuroi paikalleen ja silitä sauma litteäksi.Sitten neulataan kylkikappale paikalleen. Neulataan ylhäältä alas taskupussia kohti. Kun on neulattu siihen saakka missä taskupussi alkaa, jatketaan matkaa neulaten kylkikaitale ja taskupussi yhteen. Suristellaan kiinni saumurilla, silitetään saumat litteiksi ja ta'dah - etukappale taskuineen ja kylkikappaleineen on valmis!
 


Sitten kasataan tunika normaalisti. Valmista tuli! Helppoa kuin mikä! Vaikka tämän oman versioni tein nyt kauttaaltaan samasta kankaasta, vaihtamalla kylkikappaleiden väriä saa helposti aikaan näyttäviä ja erilaisia mekkoja. Tummat yksiväriset kylkikappaleet taitaisivat hoikentaa aika kivasti.

8 kommenttia:

 1. Kiitos, kiva taskututoriaali :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä tutoriaali! Kaunis tunika. <3
  Olen monesti yrittänyt liittyä lukijaksi, mutta jostain syystä tämä bloggerin oma "täppä" ei toimi. Tulee virheilmoitus joka kerta. :(

  VastaaPoista
 3. Ihana tunika, pistänpä muistiin! Sama vika kuin Kätsällä, ei anna liittyä lukijaksi :/?

  VastaaPoista
 4. Merkillistä tuon lukijaksi liittymisen kanssa! Poistin gadgetin ja liitin sen uudelleen, josko nyt toimisi :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos, kun olet laittanut näin kivan ohjeen! Tykkään ja kokeilen.

  VastaaPoista
 6. Tämä on vaan niin ihana tunika/mekko, että on kyllä joskus kokeiltava tätä. Kuvat ja vaihe vaiheelta etenevä selostus on kyllä niin selkeä. Ihana kangas mekossasi :)
  Sinikka

  VastaaPoista